Novi župni listić INŽupni listić od 6. do 12.7.2020.
s rasporedom misa


Župni listić od 29.6. do 5.7.2020.
s rasporedom misaPotrebe našeg Caritasa


Potreba:

   
Trenutno ništa posebno osim novac za hranu. Novac možete staviti u kutijicu Caritasa u crkvi.
Početni datum: 01.01.2019.
Završni datum:nikada
Donator: =Vaše ime=


PROSLAVLJEN BLAGDAN BL. MARIJE TEREZIJE OD SV. JOSIPA


U Hrvatskom je Leskovcu, 30. listopada 2018., proslavljen blagdan Bl. Marije Terezije od Sv. Josipa, utemeljiteljice Karmela BSI.

Taj dan inače nije spomendan niti rođenja niti preminuća te velike karmelićanke, nego dan njezina prelaska s protestantizma na katoličanstvo, a sve se to zbilo koncem devetnaestog stoljeća u njemačkom Kölnu. Anna Maria Tauscher, kći berlinskog protestantskog pastora, nakon dugog je promišljanja shvatila da, upravo ono što niječu protestanti, njezinu vjeru čini potpunom, a to je pobožnost prema Gospi i svecima, osobito prema Sv. Josipu. Zanimljivo je da je i u vrijeme svojih životnih traženja bila djelatna. Posebno se je zauzimala za ugroženu djecu i starce kojih je tih godina bilo na sve strane. Sama je otišla stjecati iskustva služenja drugima kroz praksu u umobolnici u Kölnu, a onda odlučila osnovati novu družbu kojoj je uzor Sv. Terezija Avilska, ali s nekim novim dodacima i ciljevima. Nakon mnogih muka, lutanja među paragrafima civilnog i crkvenog zakonika, svima je pružila impresivan dokaz koliko joj je važan konkretan život vjere, molitve i djelovanja: počela je s domovima za napuštenu djecu i njihovim odgojem, jakom formacijom sestara u svojoj novoj družbi, a to je slomilo i najtvrđa srca. Crkvena tijela u Vatikanu potvrdila su 1903. da Karmel BSI može djelovati prema statutima koje je priložila Bl. Marija Terezija od Sv. Josipa. Uskliknula je tih godina svoje glasovito geslo: "Boga u svima gledati, Bogu u svima služiti, Boga u svima ljubiti!" Božjom providnošću, baš kroz nevolje, upoznala je i Hrvate u dalekoj Americi koji su trebali pomoć u novom svijetu kamo su doselili, a onda je 1917. utemeljila Karmelićanke BSI i u Hrvatskoj da s ljubavlju pomognu siromašne i napuštene. Beatificirana je 2006., a intenzivan je i proces njezine kanonizacije. Danas je hrvatska provincija jedna od najbrojnijih na svijetu (misijski djeluju u Brazilu, Islandu, Nigeriji i Rusiji), a vrhovna poglavarica koja stoluje u Sittardu (Nizozemska) je s. Karla Marija Peranović. Provincijalna poglavarica je s. Kristina Pišković.

Svečano misno slavlje je predvodio don Stjepan Bolkovac, salezijanac, uz koncelebraciju župnika mjesne župe Stupnik – Lučko vlč. Dubravka Škrlina Hrena i đakona Branimira Šarića. Liturgijsko pjevanje animirao je Ansambl MI – Tamburica pod ravnanjem prof. Renate Ivoš – Krajina. Tom prigodom organizirano je i primanje Gospina škapulara, a obredu su pristupila trojica kandidata. Propovjednik don Stjepan je uspješno i spretno nazočnima podsvijestio djelo Bl. Marije Terezije ističući njezinu hrabrost i ljubav, zauzetost za Crkvu i bližnjega. Svečanim protokolom primanja škapulara, kojeg je dostojanstveno vodio, svim nazočnim vjernicima je pomogao da shvate o kako važnom i velikom događaju se radi i što znači posveta Gospi od Gore Karmela. Na koncu je svim karmelićankama čestitao blagdan, želeći im da uvijek hrabro i ustrajno slijede svoju utemeljiteljicu Bl. Mariju Tereziju od Svetog Josipa. Okupljene vjernike je pozdravio i  župnik vlč. Dubravko Škrlin Hren koji je uz blagdanske čestitke, zahvalnost zboru i orkestru – ansamblu MI Tamburica – srdačno čestitao i primateljima karmelskoga škapulara. Nakon završetka sv. mise izložene moći Bl. Marije Terezije častili su nazočni vjernici. Potvrdila se privrženost brojnih laika karmelskome putu Bl. Marije Terezije, a Hrvatski Leskovac kao molitvena oaza i primjer zajedništva koji će svakako pridonijeti i kanonizaciji Bl. Marije Terezije od Sv. Josipa. Sudeći po uspješnom radu na različitim vidovima apostolata i pastoralnoj zauzetosti u odgoju djece i mladih, formaciji katoličkih obitelji i laika, konstruktivnom djelovanju u mjesnoj župi, karmelićanke Božanskog Srca Isusova živi su dokaz kako se lijepo može raditi i graditi, Boga služiti i bližnje ljubiti, a primjer Bl. Marije Terezije od Sv. Josipa koja je nesebično ljubila Boga i bližnjega, predstaviti kao svetu inspiraciju novim generacijama.

IMG_8318.JPG

Pratite mise uživo


What.png


Uredovno vrijeme


PREKO LJETA, NAŠ ŽUPNI URED RADI PONEDJELJKOM I SRIJEDOM OD 19 DO 20
 
 
Telefon župnog ureda: 01/6530-129

Za podjelu sakramenata bolesnima i umirućima nazovite i van radnog vremena.

Youtube-(1).png  Facebook.png  Instagram.png


Svi župljani


Što Vas zanima u župi?
Za svako pitanje, zamolbu, pritužbu, pohvalu, nejasnoću, ... kliknite na link "Kontakt", pošaljite i mi Vam odgovaramo u najkraćem mogućem roku.