Novi župni listić INŽupni listić od 17. do 23.6.2024.
s rasporedom misa


Župni listić od 10. do 16.6.2024.
s rasporedom misaPotrebe našeg Caritasa


Potreba:

   
Osim hrane, skupljamo i novac za hranu. Novac možete staviti u kutijicu Caritasa u crkvi.
 
Početni datum: 1.3.2023.
Završni datum:nikada
Donator: =Vaše ime=


Pozdrav novom župniku Dubravku


Svečanom Svetom Misom, u nedjelju 4.9.2016., vlč. Dubravko Škrlin Hren, uveden je u službu župnika župe sv. Ivana Nepomuka, Stupnik - Lučko.

Misno slavlje i obrede uvođenja predvodio je pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić. U ime brojnih okupljenih župljana, dobrodošlicu novom župniku izrekao je gosp. Mladen Krpan. Župa sv. Ivana Nepomuka broji oko 13000 vjernika, i jedna je od najvećih u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Uz župljane župe Stupnik - Lučko, svečanosti je nazočilo pedesetak gostiju i prijatelja vlč. Dubravka, većinom iz Gornje Stubice. Svi su bili predvođeni načelnikom općine gosp. Jasminom Krizmanićem i predsjednicom OV općine G. Stubica, Đurđicom Labaš. Tijekom ručka prigodnim riječim obratio se sustolnicima gosp. Jasmin Krizmanić, zahvaljujući vlč. Dubravku na svemu što čini i poželjevši mu mnogo uspjeha u novoj župničkoj službi. Svečanosti su nazočili i predstavnici Zagrebačke bogoslovije, predstavnici različitih gornjostubičkih udruga, predstavnici župe i općina Stupnik i Lučko, ravnatelj škole Lučko i drugi.


Mr. Sc. Vlč. Dubravko Škrlin Hren

Župnik župe sv. Ivana  Nepomuka, Stupnik – Lučko

(nastupni župnički govor)

4. 9. 2016.

 

Dragi oče biskupe Valentine, dragi vlč. Mijo, poštovane časne sestre, dragi ministranti, draga braćo i sestre, cijenjeni župni suradnici, dragi župljani i gosti!

Sve Vas srdačno pozdravljam na kraju ove svete mise a na početku moje župničke službe u ovoj drevnoj župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u župi Stupnik - Lučko. Ovog ljeta, nakon moje osmogodišnje službe odgojitelja u Bogosloviji, kardinal Josip, spomenuo mi je kako ima u planu povjeriti mi jednu veliku župu nadomak grada Zagreba, župu koja je bogata poviješću, tradicijom ali i životnošću u sadašnjosti. Njegov je prijedlog bila ova župa u kojoj se sada nalazim. Prihvatio sam nadbiskupov prijedlog s puno dobre volje iako župu nisam uopće poznavao. Ovdje sam bio svega jedanput pred oko sedam godina – i to samo u crkvi. Mislim da je to jedan lijepi izazov – doći s povjerenjem na povjereno - prepustiti se Božjem planu.

I evo me danas pred vama dragi župljani Demerja, Ježdovca, Hrvatskog Leskovca, Stupničkog Obreža, Donjeg i Gornjeg Stupnika i Lučkog. Evo me danas pred Vama čije je stado brojno i ide prema brojci od 13000. Sve Vas koji ste mi povjereni, od srca pozdravljam, radujući se suradnji s Vama i očekujući naš zajednički rad za rast i napredak ove župe. Stoga se osobito veselim suradnji s mladima i djecom, ali jednako tako i s Vama koji imate životno iskustvo i zrele godine. Ljepota zajedništva sastoji se u različitosti. A župa zapravo i treba biti jedinstvo u različitosti. Zahvaljujem danas za sve moje prethodnike, među kojima ističem vlč. Dragutina Komorčeca i donedavnog župnika vlč. Vjekoslava Pavlovića. Želim nastaviti tamo gdje su oni stali u zajedništvu s Vama, a na dobro ove župe i cijele Crkve. Svijestan sam da se župa prostire i na više općina te dijelom u Gradu Zagrebu. Ovdje smo na raskršću putova – na početku autoceste koja vodi prema našem hrvatskom jugu. To je znakovito... Želimo zato graditi sebe osobno i našu župu kako bi drugima mogli biti primjer, putokaz i siguran put. Drago mi je da na području naše župe postoji i samostan s 25 časnih sestara karmelićanki koje puno dobra čine i svojom molitvom, i svojim radom s djecom i mladima. Njihova molitva nam je poput čvrstog štita. Za dragocjenu dosadašnju suradnju u župi zahvaljujem vlč. gosp. mr. Miji Matoševiću u čiju se suradnju i dalje preporučam za duhovnu dobrobit ove župne zajednice. On i dalje ostaje s nama kao vrijedna pomoć u životu župe.

Župu sam preuzeo u utorak i ljepota prvih susreta sa župljanima urezala mi se u srce – posebno sinoćnji susret s trojicom studenata - ministranata koji su pokazali svoju privrženost Crkvi i raspoloživost za pomoć i služenje u euharistiji. Znam da takvih ima još. Dobro su došli!

Dolazim iz župe sv. Jurja u Gornjoj Stubici. Zanimljivo, da je i ova župa u starini bila posvećena sv. Jurju mučeniku. A obje spomenute župe su drevne – povijesne. Spominju se već u najstarijem poznatom popisu župa Zagrebačke nadbiskupije, iz davne 1334. godine. Stoga, svjestan sam da dolazim iz i da se nalazim u župi bogatog povijesnog naslijeđa koje je potrebno čuvati, oplemenjivati i sačuvati za nove naraštaje.

Kako bismo već od danas počeli izgrađivati što jače župno zajedništvo pripremio sam i prvi broj našeg župnog listića, pod nazivom IN. Inicijali su to imena zaštitnika naše župe, sv. Ivana Nepomuka. Ali i podsjećanje da budemo «in», da budemo «u». To jest da budemo u korak s vremenom, a opet vjerni drevnom nauku Katoličke Crkve. Želja mi je da spomenuti župni listić IN, svake nedjelje ugleda svjetlo dana. On će biti svojevrsna poveznica, izvor informacija i ponuda duhovnog sadržaja za sve župljane.

Hvala svima koji su za današnje slavlje uredili župnu crkvu – hvala baš svima (mislima na zvonara, cvijećarice, pripomoć u hrani i sl.) Hvala gosp. Mladenu Krpanu koji mi je uputio riječ dobrodošlice u ime svih župljana. Ugodno se osjećati prihvaćenim u novoj sredini. Danas su me ovamo dopratili moji najbliži: predstavnici i prijatelji iz moje bogoslovije, među kojima gosp. Marijan Furjan, te bogoslovi Matija vragović i Mislav Mikac, moja obitelj; roditelji, sestra, šogor i nećaci, moji Gornjostubičanci na čelu s načelnikom gosp. Jasminom Krizmanićem i njegovom suprugom Dubravkom, predsjednica općinskog vijeća gđa Đurđica Labaš, neki od općinskih vijećnika i drugi. Oni su donijeli i prekrasan aranžman papinskih boja, prateći me danas svojom blizinom i molitvama dok preuzimam ovu župu. Sve njih srdačno pozdravljam, zahvalan na dosadašnjoj potpori, suradnji i blizini, a kojoj se i nadalje radujem.

Pred kraj srdačan pozdrav i zahvala dragom biskupu Valentinu, a preko njega i našem kardinalu Josipu koji mi je povjerio ovu veliku župu. Biskup Valentin prati me od vremena dok sam bio bogoslov; bio je na mom đakonskom ređenju u Rimu, na svećeničkom ređenju u Zagrebu, i drago mi je što me upravo on danas uvodi u župničku službu ove župe.

Dragi moji župljani, s vama želim biti prvo čovjek, za vas sam svećenik, i želim da se jedni uz druge osjećamo ugodno i sigurno; da budemo zajedno u radosti i u žalosti.

Jedan bogoslov, dok mi je u ime svojih kolega bogoslova čestitao imendan, reče u svom govoru između ostalog i ovo: «(...) želim vam da i u svom budućem radu svaku zajednicu u koju dođete smatrate svojom obitelji, da u njoj svjedočite vjeru i djelujete na zadovoljstvo i napredak, u međusobnom razumijevanju i poštivanju druge osobe kao vlastite svoje, isto kao što to činite i ovdje među nama bogoslovima (...)«.

Evo, tako mi poručiše moji bogoslovi a ja ću ih nastojati poslušati. Želim stoga da upravo to bude program mog rada u župi Stupnik – Lučko.

Dolazim s puno ljubavi prema Vama i vjerujem da ćemo i s puno ljubavi zajedno ići naprijed. Rastimo zato u ljubavi zajedno i kročimo prema Isusu, koji je ljubav sama, prema Njemu koji je izvor i cilj. Blagoslovio dobri Bog sve Vas nazočne, Vaše obitelji i cijelu veliku župu sv. Ivana Nepomuka. Živjeli!!!

Župna crkva uživo


Uživo


Uredovno vrijeme

Ponedjeljkom, srijedom i petkom od 19 do 20 sati.
 
 
Telefon župnog ureda: 01/6530-129

Za podjelu sakramenata bolesnima i umirućima nazovite i van radnog vremena.

Youtube-(1).png  Facebook.png  Instagram.png


Svi župljani


Što Vas zanima u župi?
Za svako pitanje, zamolbu, pritužbu, pohvalu, nejasnoću, ... kliknite na link "Kontakt", pošaljite i mi Vam odgovaramo u najkraćem mogućem roku.