Novi župni listić INŽupni listić od 26.2. do 3.3.2024.
s rasporedom misa


Župni listić od 19. do 25.2.2024.
s rasporedom misaPotrebe našeg Caritasa


Potreba:

   
Osim hrane, skupljamo i novac za hranu. Novac možete staviti u kutijicu Caritasa u crkvi.
 
Početni datum: 1.3.2023.
Završni datum:nikada
Donator: =Vaše ime=


Vjeronauk za prvopričesnike (2. razred)


U nastavku donosimo glavne obavijesti i raspored održavanja župne kateheze za prvopričesnike 2. razreda

Dana 14.10.2018., u sklopu samog slavlja svete mise, roditelji i djeca budućih prvopričesnika koji pohađaju drugi razred osnovne škole imali su mogućnost donijeti svoje prijavnice za sudjelovanje u pripremi za primanje i slavlje sakramenta Prve pričesti. Neposredno nakon samog slavlja svete mise, održan je i kraći roditeljski sastanak gdje su roditelji obaviješteni o pojedinim informacijama vezanima za održavanje samog župnog vjeronauka. Informacije koje su tada izrečene donosimo kako slijedi:
 
 
Župna kateheza za prvopričesnike drugog razreda, kao bliža priprava, obuhvaća:
 
a) dolazak u predviđeni termin pojedine skupine kojoj dijete pripada gdje će se obrađivati različite teme vezane uz život naše župne zajednice, slavlje svete mise i samog sakramenta Pomirenja i Prve Pričesti i dr. Premještaj u druge skupine je moguć, ali je za isti potrebno navesti važne razloge (npr. trening u to vrijeme, odlazak kod drugog roditelja u slučaju rastavljenih roditelja i sl.) te moguću promjenu dogovoriti s vjeroučiteljicama skupina do dana početka vjeronauka (20. 10. 2018.)
 
b) pohađanje nedjeljnjih svetih misa (preporuka dolaska na slavlje dječje svete mise nedjeljom u 9:30 sati u župnoj crkvi u Lučkom, gdje će prvopričesnici pjesmom animirati samo slavlje svete mise)
 
c) pohađanje prvopričesničkog zbora koji će se za sada održavati unutar već navedenih termina vjeronauka, gdje će djeca pjevati pjesme za nedjeljnu euharistiju i pripremati se za slavlje primanja sakramenta Prve pričesti (zbor vodi gđica. Katarina Oršolić)
 

SKUPINE
 
Djeca iz Hrvatskog Leskovca
 
- vjeroučiteljica: Andrea Somek
- termini vjeronauka: svaku treću subotu u mjesecu, od listopada 2018. do lipnja 2019. (iznimno, u mjesecu travnju vjeronauk će biti 13.4.2019. zbog slavlja kršćanskog slavlja Uskrsa)
- vrijeme održavanja skupine je od 10:00-11:30 sati
- vjeronauk će se održavati u samostanskoj dvorani karmelićanki BSI
- prvi susret bit će 20.10.2018.
- preporuka je da djeca, zajedno s roditeljima, dolaze na slavlje svete mise u Hrvatski Leskovac koja se slavi nedjeljom u 9:00 sati.
 
Djeca iz Lučkog
 
a) Skupina "SINAJ"
 - vjeroučiteljica Marija Tomečak
 - učestalost održavanja skupine je svaku treću subotu u mjesecu (od listopada 2018. do lipnja 2019. Iznimno, u mjesecu travnju, zbog kršćanskog slavlja Uskrsa, vjeronauk će biti 13.4.2019.) u vremenu od 1h i 30 min.
 - vrijeme održavanja skupine je od 9:00 - 10:30 sati
 - dvorana sv. Jurja (prostor unutar župnog dvorišta, građevno spojen sa župnim dvorom)
 - vjeronauk počinje 27.10.2018. godine
 
b) Skupina "JERIHON"
- vjeroučiteljica Marija Tomečak 
- učestalost održavanja skupine je svaku treću subotu u mjesecu (od listopada 2018. do lipnja 2019. Iznimno, u mjesecu travnju, zbog kršćanskog slavlja Uskrsa, vjeronauk će biti 13.4.2019.) u vremenu od 1h i 30 min.                   
- vrijeme održavanja skupine je od 10:30 - 12:00 sati
- dvorana sv. Jurja (prostor unutar župnog dvorišta, građevno spojen sa župnim dvorom)
- vjeronauk počinje 27.10.2018. godine
 

Djeca iz Stupnika

a) Skupina "EMANUEL" 
- vjeroučiteljica Monika Perić
- učestalost održavanja skupine je svaku treću subotu u pojedinom mjesecu (od listopada 2018. do lipnja 2019. Iznimno, u mjesecu travnju, zbog kršćanskog slavlja Uskrsa, vjeronauk će biti 13.4.2019.) u trajanju od 1 h i 30 min.
- vrijeme održavanja skupine je od 9:00 - 10:30 sati
- dvorana Sv. Antun (prostor unutar župnog dvorišta, iznad prostorija Caritasa. Za isti prostor, potrebno je donsiti papuče)
- vjeronauk počinje 20.10.2018. godine

b) Skupina "HOREB"
- vjeroučiteljica Nina Grabovac
- učestalost održavanja skupine je svaku treću subotu u mjesecu (od listopada 2018. do lipnja 2019. Iznimno, u mjesecu travnju, zbog kršćanskog slavlja Uskrsa, vjeronauk će biti 13.4.2019.) u vremenu od 1 h i 30 min.
- vrijeme održavanja skupine je od 10:30 - 12:00 sati
- dvorana sv. Antuna (prostor unutar župnog dvorišta iznad prostorija Caritasa. Za isti prostor, potrebno je donositi papuče)
 - vjeronauk počinje 20.10.2018. godine
 
Djeca iz Ježdovca
 
Skupina "EDEN"
- vjeroučiteljica Kristina Ignjatić
- učestalost održavanja skupine je svaku treću subotu u pojedinom mjesecu (od listopada 2018. do lipnja 2019. Iznimno, u mjesecu travnju, zbog kršćanskog slavlja Uskrsa, vjeronauk će biti 13.4.2019.) u trajanju od 1 h i 30 min.
- vrijeme održavanja skupine je od 10:30 - 12:00 sati
- dvorana Sijač (gornja dvorana smještena odmah sa strane župne Crkve u Lučkom te se u istu ulazi izgrađenim stepeništem)
- vjeronauk počinje 20.10.2018. godineZašto se uvodi župna kateheza za druge razrede?

             Potaknuti dobivenim pastoralnim uputama i praktičnim uvođenjem kateheza za druge razrede i u drugim župama, i naša se župa od ove godine odlučila za uvođenje župne kateheze za druge razrede, kao daljnje priprave za primanje sakramenta Prve pričesti i Pomirenja. 
             Razlozi za uvođenje kateheze su značenjske naravi. Naime, svjesni suvremenih pastoralnih izazova u kojem je razvidan duhovni pad u osobnom i življenom iskustvu vjere, potrebito je djecu uvoditi u crkvu kao mjesta Božjeg doma i Crkvu kao zajednicu koja živi to osobno iskustvo vjere. Osim toga, župna kateheza se sa školskim vjeronaukom nadopunjuje, ali i bitno razlikuje u svom sadržaju i obliku. Ona je, naime, uvođenje u sakramentalni i pastoralni život župe, te se na nju slobodno i vjernički opredjeljuju oni koji iste sakramente priželjkuju te su voljni pohađati pripreme za njihovo primanje. Kao što ste mogli primijetiti, daljnja priprema za druge razrede održavat će se samo jednom mjesečno, čime smo nastojali smanjiti i vama opterećenje s obzirom na druge aktivnosti i obiteljske obaveze koje imate. 
                Razlozi za uvođenje su i praktične naravi – kroz drugi razred riješiti svu potrebnu dokumentaciju za pristupanje sakramentu Prve pričesti, poučiti i utvrditi naučeno ponašanje djeteta u crkvi i sakralnom prostoru, omogućiti dobar temelj za katehezu u trećem razredu koja će se onda intenzivnije orijentirati na sam sakrament Prve pričesti i Pomirenja.

Zašto se župna kateheza za sve skupine održava u Lučkom?

                 Župna kateheza održavat će se u Lučkom zbog značenjskih i praktičnih razloga. Važno je upoznati prostor župne crkve na njenom matičnom području, upoznati se sa zaštitnikom kome je ona posvećena, osigurati da župna kateheza uistinu bude "župna" (unutar župe) te se tako i vidno razlikuje od školskih aktivnosti, ali i školskog vjeronauka.

                  Župa treba postati mjesto rasta u vjeri, stoga nije skroz uputno o njoj govoriti i nju opisivati iz školskih učionica. Nastojeći omogućiti djeci zorniji prikaz župe, sa svim njenim pastoralnim i liturgijskim djelovanjem, ali i zbog prikladnih prostornih i tehničkih uvjeta, župa će tako biti mjesto susreta svih grupa i mjesto njihove zajedničke suradnje, igre, molitve i pjesme.


Potvrda o krštenju
 
Ukoliko dijete nije kršteno u našoj župi Sv. Ivana Nepomuka, do 30.11.2018. godine potrebno je donijeti potvrdu o krštenju iz župe gdje je dijete kršteno.

Umjesto potvrde, moguće je donijeti ispunjenu obiteljsku knjižicu ili uspomenu s krštenja gdje je vidljiv datum i mjesto krštenja, ime krstitelja te otisnut pečat župe u kojoj je dijete kršteno.

Pričešćivanje u Crkvi

Djeca prvopričesnici, koja se pripremaju za primanje sakramenta Prve pričesti, ne mogu primati posvećenu hostiju tijekom slavlja svetih misa, sve do dana kada neće sami primiti sakrament Prve pričesti. Do toga dana, zbog praktičnih razloga, djeca na slavlju svetih misa tijekom pričešćivanja ostaju sjediti na svojim mjestima te se ne ustaju radi primanja križića.

Neka ovo vrijeme do Pričesti bude vrijeme bliže pripreme i tihog promatranja otajsta koje se na oltaru tijekom svete mise događa.

Župna crkva uživo


Uživo


Uredovno vrijeme

Ponedjeljkom, srijedom i petkom od 19 do 20 sati.
 
 
Telefon župnog ureda: 01/6530-129

Za podjelu sakramenata bolesnima i umirućima nazovite i van radnog vremena.

Youtube-(1).png  Facebook.png  Instagram.png


Svi župljani


Što Vas zanima u župi?
Za svako pitanje, zamolbu, pritužbu, pohvalu, nejasnoću, ... kliknite na link "Kontakt", pošaljite i mi Vam odgovaramo u najkraćem mogućem roku.

Vanjske novosti


73. PKP