Novi župni listić INŽupni listić od 30.11. do 6.12.2020.
s rasporedom misa


Župni listić od 23. do 29.11.2020. s
rasporedom misaPotrebe našeg Caritasa


Potreba:

   
Trenutno ništa posebno osim novac za hranu. Novac možete staviti u kutijicu Caritasa u crkvi.
Početni datum: 01.01.2019.
Završni datum:nikada
Donator: =Vaše ime=


Župni zaštitnik - Sveti Ivan Nepomuk


Molitva u čast i zanimljivosti iz života župnog zaštitnika

MOLITVA PRED OLTAROM SVETOG IVANA OD NEPOMUKA
Tekst: Prijevod s mađarskog (Margita Matić i Peter Dezso)
 
O slavni sv. Ivane od Nepomuka, koji si zbog blistavog svećeničkog života i nepokolebljivog očuvanja svete tajne ispovijedi stradao mučeničkom smrću, molimo te da nam pomogneš svojim primjerom i usrdnom molitvom, da mi svi vjernici i svećenici Svete Crkve živimo Bogu ugodnim životom i da dobro pazeći na svoj govor, dostojni budemo stati u red izabranih koji svojim jezikom nisu sagriješili. 

Ponizno klečeći, molim Te Svemogući Bože, poslušaj moju molitvu koju ti prikazujem u spomen na slavu svetog mučenika sv. Ivana od Nepomuka, i dozvoli milostivo da njegovim ustrajnim zagovorom budem sačuvan od svake pogibeljne vijesti za moj dobar glas i da prije smrti svoje grijehe iskreno, raskajanog srca ispovjedim pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i tako obdaren dragocjenom okrjepom krenem na dug put u svetu vječnost. Amen.


ZANIMLJIVOSTI IZ ŽIVOTA SVECA

     
*Jeste li znali kako je sv. Ivan Nepomuk umro mučeničkom smrću ponajviše zbog političkih razloga, a ne zbog neotkrivanja kraljičine ispovjedi?
(Naime, kao generalni vikar u Pragu, ušao je u politička prepiranja s kraljem Vjenceslavom IV. koji je, zbog zadiranja u crkvene poslove, vlastite želje da prisvoji mnoga crkvena dobra i intencije da za opata biskupije u benediktinskom samostanu u Kladrubyju postavi svoga pristalicu, ušao u sukob s biskupom Ivanom Jenštejnom kojeg je Ivan Nepomuk hrabro branio – Josip Antolović, Duhovni velikani: sveci Katoličke crkve)

*Jeste li znali da je kanonizacija Ivana Nepomuka potaknuta od strane Habsburgovaca, rivala kuće Luksemburg iz koje potječe kralj Vjenceslav IV., ali i da se smanji naglo širenje i utjecaj reformatora u Češkoj tj. zbog važnosti isticanja katoličke dogme u sakrament ispovijedi, kojeg su protestanti oštro nijekali?
(Zanimljivo je kako se najviše kipova i crkava posvećenih u čast Ivana Nepomuka nalazi u krajevima gdje su protestanti bili najzastupljeniji, tj. u Slavoniji, Baranji i Srijemu - Sanja Cvetnić, Habsburški politički utjecaji i ikonografija sv. Ivana Nepomuka u Hrvatskoj)

*Jeste li znali da je sv. Ivan Nepomuk, osim što je zaštitnik ispovjednika, ujedno i zaštitnik dobrog glasa?
(interesantno je kako su 1719. god., prilikom otvaranja grobnice u kojoj je pokopan sv. Ivan Nepomuk, među njegovim zemnim ostacima pronašli potpuno sačuvan jezik)

*Jeste li znali da je prikaz sv. Ivana Nepomuka s pet zvijezda oko glave zapravo simbol pet Kristovih rana i pet riječi u latinskoj riječi tacui (hrv. šutjeh)? 

*Jeste li znali da je od svih mnogobrojnih slikovnih prikaza sv. Ivana Nepomuka na području Hrvatske, najizravniji primjer grafike ovog sveca, rađen od strane protestanta Johanna Andreasa Pfeffela, napravljen na zidu naše župne crkve u Lučkom?
(Olivier Chaline, La riforma cattolica nell'Europa centrale)

Pratite mise uživo


What.png


Uredovno vrijeme


Srijeda od 8 do 9 sati, te ponedjeljak, srijeda i petak od 19 do 20 sati.
 
 
Telefon župnog ureda: 01/6530-129

Za podjelu sakramenata bolesnima i umirućima nazovite i van radnog vremena.

Youtube-(1).png  Facebook.png  Instagram.png


Svi župljani


Što Vas zanima u župi?
Za svako pitanje, zamolbu, pritužbu, pohvalu, nejasnoću, ... kliknite na link "Kontakt", pošaljite i mi Vam odgovaramo u najkraćem mogućem roku.