Novi župni listić INŽupni listić od 17. do 23.6.2024.
s rasporedom misa


Župni listić od 10. do 16.6.2024.
s rasporedom misaPotrebe našeg Caritasa


Potreba:

   
Osim hrane, skupljamo i novac za hranu. Novac možete staviti u kutijicu Caritasa u crkvi.
 
Početni datum: 1.3.2023.
Završni datum:nikada
Donator: =Vaše ime=

Krizma ili potvrda jest sakrament u kojemu krštenik prima puninu Duha Svetoga da bi svojom zrelom vjerom i životom svjedočio za Isusa Krista. Po tom sakramentu postajemo svjedoci Isusa Krista. Ona je sakrament kršćanske zrelosti.

 

Uvjet za pristupanje sakramentu Potvrde:

Dijete mora biti kršteno i pričešćeno. Po želji i molbi roditelja, moguće je krštenje i Prvu pričest primiti prije sakramenta Potvrde. Za krizmanike koji nisu pričešćeni u našoj župi potrebno je donijeti potvrdu o primanju sakramenta Prve pričesti.

Za krizmanike koji su kršteni i pričešćeni u našoj župi ne treba donositi nikakvu potvrdu.

Potvrđenik na početku župnih kateheza dobija prijavnicu koju je potrebno ispuniti osobnim podacima koju je dužan predati u župu. Ako kandidat živi izvan naše Župe, tada mora donijeti dozvolu svojega župnika za pohađanje priprave i primanje Sv. Potvrde u ovoj Župi.

Dužnost je svakog krizmanika nedjeljna Sveta misa, pohađanje župnih kateheza, te prolazak na završnom „ispitu“.

 

Kum/a mora biti:

·         katolik sa navršenih 16 godina života
·         kršten, pričešćen i krizman
·         crkveno vjenčan (ne može biti samo civilno vjenčan)
·         ne može biti rastavljen pa ponovno civilno vjenčan
·         ne može živjeti nevjenčano dok ne sklopi sakrament svete  ženidbe
·     
    kum treba provoditi život u skladu sa katoličkom vjerom i crkvenim naukom
·         otac i majka ne mogu biti kumovi svome djetetu. 

Kum je jamac u ime Crkve da će dijete biti kršćanski odgojeno. Radi toga Crkva za kumove traži određene uvjete. Prije nego što nekoga odaberemo za kuma, potrebno je provjeriti da li ta osoba ispunjava potrebne uvjete koje traži Crkveni Zakon (usp. Kan. 874).

Kada potvrđenik odabere kuma dužan je dostaviti župnom uredu potvrdu kojom se dokazuje da kum zadovoljava navedene uvijete. Ako kum nije iz naše Župe, potvrdu traži od župnika u župi u kojoj boravi.

Za kumove iz naše župe nije potrebna potvrda.

 

Župna kateheza

Kateheza je odgoj vjere djece, mladeži i odraslih. Ovaj odgoj posebice sadrži sustavno poučavanje kršćanskog nauka radi uvođenja učenika u puninu kršćanskog života.

U našoj župi kateheze se održavaju od polovice 10. mjeseca pa sve do kraja 5. Mjeseca. Termini održavanja kateheza su obično tijekom tjedna u večernjim satima (pon-čet), te u dogovoru s krizmanicima i roditeljima odabire se termin koji najviše odgovara.


Mjesto održavanja:

·         za krizmanike iz Lučkog, Stupnika i Ježdovca – dvorana sv. Jurja u Lučkom

·         za krizmanike iz Hrvatskog Leskovca i Demerja – u prostorijama časnih sestara karmelićanki BSI u Hrv. Leskovcu (ili po dogovoru s roditeljima - u Lučkom)

 

Roditelji su bitan čimbenik pripreme svakog djeteta za svetu Potvrdu jer njihova priprema započinje prvenstveno u samoj obitelji kroz zajedničku molitvu, dolaženjem na sv. mise te uključivanjem u razne župne aktivnosti (ministriranje, čitanje, zbor…)

Tijekom pripreme djeteta za sakrament Potvrde, redovito se održavaju jednodnevne duhovne obnove za krizmanike. Uz to, održavaju se i roditeljski sastanci gdje roditelji dobivaju sve potrebne informacije i detalje za Potvrdu. Sve obavijesti vezane za Potvrdu krizmanici dobijaju preko vjeroučitelja, a potrebno je pratiti web stranicu župe www.nepomuk.hr na kojoj su dane sve obavijesti.

 

U tjednu prije Potvrde

Dužnost je svakog kandidata, koji želi pristupiti sakramentu svete Potvrde, da zna temeljne molitve i istine katoličke crkve (koje dobije na jednoj od kateheza). Sukladno tome se u tjednu prije Krizme (ili ranije ako je moguće) pristupa provjeri temeljnih molitvi i istina KC.

Ispovijed krizmanika te kumova je u zadnjem tjednu pred krizmu. Također, generalna proba se obično održava nakon ispovijedi.


Dan svete Potvrde

Sveta Potvrde je po običaju subotom u 10 sati. Krizmanik mora doći najkasnije u 9:20 sati kako bi dobio potvrdnicu koju mora imati uz sebe prilikom dolaska pred biskupa.

Euharistijsko slavlje i obred Potvrde odvija se u crkvi. Krizmanici sa svojim kumovima sjedaju na mjesta kako je dogovoreno na generalnoj probi. S obzirom da je župna crkva premala za broj krizmanika i kumova, apeliram na roditelje da se ne guraju ući u crkvu, nego da ostanu ispred crkve.

Poslije slavlja, u crkvi se održava kratko fotografiranje djece po razredima te nakon fotografiranja djeca izlaze kroz sakristiju. Ako se roditelji žele slikati s djecom u Crkvi, trebaju pričekati dok službeni fotograf ne poslika sve po razredima te nakon toga mogu ući u Crkvu i slikati se.

Apeliram na roditelja da pripaze na haljine za krizmanice, a također i kume, jer u protivnom neće moći pristupiti sakramentu Potvrde. Crkva je sveto mjesto, te se u njoj treba ponašati u skladu s tim.

 

Tjedan dana nakon Potvrde

Tjedan dana nakon krizme, tj. druga nedjelja, krizmanici su dužni doći s roditeljima na Misu zahvalnicu na kojoj će dobiti potvrdu i knjigu.

Krizmom ne završava krizmanikov put u vjeri, nego naprotiv, uz potporu roditelja dužan je i dalje prisustvovati svetoj misi, i uključiti se u neku od župnih aktivnosti kako bi duhovno izgrađivao sebe.


Financije i uspomene:

Župna crkva uživo


Uživo


Uredovno vrijeme

Ponedjeljkom, srijedom i petkom od 19 do 20 sati.
 
 
Telefon župnog ureda: 01/6530-129

Za podjelu sakramenata bolesnima i umirućima nazovite i van radnog vremena.

Youtube-(1).png  Facebook.png  Instagram.png


Svi župljani


Što Vas zanima u župi?
Za svako pitanje, zamolbu, pritužbu, pohvalu, nejasnoću, ... kliknite na link "Kontakt", pošaljite i mi Vam odgovaramo u najkraćem mogućem roku.